Weekend minął jak zwykle w mgnieniu oka. Z racji tego, że w weekendy piekę dwa bochenki, które starczają na tydzień, a nie znalazłam jeszcze odpowiedniego chlebaka, postanowiłam uszyć worki do przechowywania chleba.
Pomyślałam, że może komuś się przydać małe DIY więc zamieszczam na blogu:)
Do wykonania jednego worka należy przygotować:
materiał (najlepiej bawełniany lub lniany)
centymetr krawiecki
taśma bawełniana
taśma ozdobna
nożyczki
szpilki
nić
Mój worek wykonałam z resztek materiału po skróceniu rolety do kuchni, taśmy ozdobnej którą kiedyś dostałam od Barbry i pozostałej resztki taśmy bawełnianej. Czyli jest w 100% bawełniany i 100% recyklingowy. Na dodatek dzięki temu materiał z jednej strony miał już zrobiony tunel na wprowadzenie taśmy do wiązania worka :)
- Wycinamy materiał o wymiarach 24x46 cm.
- Jeśli nie korzystacie z materiału bez wcześniej zrobionego tunela, to w pierwszej kolejności należy zaprasować krótsze boki na 1 cm do wewnątrz i przeszyć na długość ok 7 cm.
- Dłuższy bok zaprasowujemy na 2 cm i następnie na 4 cm i przeszywamy wzdłuż dłuższego boku. Tunel gotowy.
- Jeśli dobrnęliście do tego punktu, to najgorsze za wami:) Teraz przykładamy taśmę ozdobna trochę poniżej środka krótszego boku prostokąta- ja środek taśmy umiejscowiłam 26 cm od lewej strony, czyli od góry worka. Taśmę w 3 miejscach przypinamy szpilkami i przeszywamy z dwóch stron ściegiem prostym.
- Składam materiał na pół, krótszymi bokami do siebie, tak aby taśma ozdobna była wewnątrz złożonego materiału. zszywam dłuższy bok zaczynając ok 1 cm poniżej tunela, a następnie krótszy bok. Całość przeszywam najpierw ściegiem prostym a później zygzakowym. Tym sposobem worek ma wielkość 21x40 cm.
- Wywijam worek na drugą stronę, za pomocą agrafki wprowadzam taśmę bawełniana i worek na chleb jest już gotowy!! :)
Bardzo przydatny post :-) Dziękuję!
OdpowiedzUsuń